Categories
Att ta hand om sin renovering Villaägare

Så tar du hand om ditt parkettgolv

Ett parkettgolv kan vara väldigt klassiskt och vackert med snickare i din stad. Dock kräver det en del underhåll för att det ska hålla sig i bra skick. Om du tar hand om det på rätt sätt kan det hålla för flera generationer. Genom underhållning blir det också enklare att städa. Det första du bör göra är att lägga en ytbehandling direkt när golvet är nytt. Det kommer ge golvet ett bra grundskydd. Många golvläggare rekommenderar att du behandlar golvbehandlingen en gång per år om du ska få det bästa resultatet. Du märker dock om ditt golv blir mer svårstädat eller känsligare för spill.

Undvik att slita på golvet

Om du vill att golvet ska hålla sig fräscht bör du undvika slitage i den mån det är möjligt. Är det ett hallgolv bör du ha en dörrmatta precis innanför dörren. Då undviker du att alla drar med sig grus och slask in på golvet. Det är nämligen något som sliter på parkettgolv väldigt mycket. Du kan också börja med att sopa golvet innan du dammsuger och moppar. Då finns det ingen risk att du drar runt grus med dammsugaren. Det är annars något som gärna orsakar repor. Något annat som sliter på golv är att dra ut stolar och möbler. Därför är det bra att sätta möbeltassar på alla möbler. Det är särskilt viktigt på matstolar och andra möbler som man ofta skjuter fram och tillbaka. Tänk också på att möbeltassarna inte får lämna några fläckar. Är du osäker på vilka tassar som passar bäst kan du alltid rådfråga i en inredningsbutik. Sist men inte minst får du inte glömma att torka upp vatten och annan vätska så snabbt som möjligt.

Att städa ett parkettgolv

När du ska städa ett parkettgolv är det alltid bäst att torrstäda istället för att våtstäda. Dammsug och torrmoppa så ofta det är möjligt. Om det har kommit en fläck på golvet är det bäst att använda en fuktig trasa. Golvet ska torka inom cirka en minut. Då vet du att du använder en lagom mängd vatten. Tänk också på att vissa träslag är lite känsligare än andra. Om ditt golv är gjort av bok ska du vara lite extra försiktig. Det finns särskilda städmedel för just trägolv som är bra att använda. När du tar bort en fläck ska du inte heller gnida för hårt med trasan. Det kan göra att golvet blir ljusare och ännu mer fläckigt. Du bör inte heller använda starka rengöringsmedel då trägolv ofta inte tål dessa. Det gäller alla slags trägolv, även de som är lackerade.