Categories
Nytt tak Villaägare

Frågor kring takläggning 

Att byta sitt tak är något de flesta bara behöver göra en gång i livet. Eftersom det inte är något man gör speciellt ofta är det fullt normalt att ha en del frågor kring hur processen går till. Självklart är det fritt fram att fråga företag som arbetar i branschen, men att skapa sig en egen uppfattning om hur det fungerar är bra att göra innan man tar in någon professionell takläggare. På så sätt kan du enklare veta att du inte blir blåst och vad du kan förvänta dig av arbetet. 

När på året ska man lägga om taket? 

En vanlig fråga som många ställer sig inför takomläggningen eller taktvätt göteborg är om det spelar någon roll när på året arbetet sker. Faktum är att det inte spelar någon roll när på året man lägger om taket. Många tror att arbetet är lättare att utföra under sommarsäsongen, men så är inte alltid fallet. Att byta om taket på vintern kan faktiskt ha en hel del fördelar. Det är nämligen lättare att arbeta när det snöar än i regn. Om du väljer att lägga om ditt tak själv för första gången kan det kännas enklare att göra det under sommarsäsongen då det kan bli kallt och eländigt. Det rekommenderas dock att anlita en professionell takläggare för takarbete. 

Hur lång tid tar en takomläggning? 

En takomläggning tar 1-2 veckor att genomföra på en villa. Exakt hur lång tid det tar beror på faktorer som takets komplexitet, takets storlek och erfarenheten hos takläggarna. Om du anlitar en seriös och pålitlig takläggare ska de ge dig en tidsplan för hur lång tid de beräknar takomläggningen att ta. Om du väljer att lägga om taket själv bör du räkna med att det kan ta betydligt mycket längre tid än om du lämnar jobbet till en fackman. 

Vilket takmaterial har längst hållbarhet? 

När du ska lägga om ditt tak är det värt att fundera på vilket takmaterial du ska ha. Många väljer att lägga samma sorts tak som tidigare. I vissa fall kan ett byte av takmaterial vara att föredra, då olika takmaterial har olika fördelar och livslängd. Generellt sätt håller tegeltak väldigt länge, upp emot 100 år. Det förutsätter att det underhålls korrekt och att att väderförhållanden är bra. Om tegeltaket inte sköts om så bra kan man räkna på en livslängd på 30 år. Andra vanliga takmaterial är betong och plåt, varav båda kan hålla i uppåt 35 år. Om du överväger att byta takmaterial är det viktigt att du diskuterar saken med din takläggare. Vissa takmaterial kräver viss lutning och vissa förhållanden för att fungera optimalt. Förövrigt brukar det i de allra flesta fallen vara ett säkert kort att lägga om samma sorts tak som tidigare.