Categories
Bank

Så hittar du bäst lån

Alla kan behöva låna pengar för betting ibland, det är inte alls konstigt. Någon kanske vill åka på en drömsemester, någon annan har hittat en sommarstuga och en tredje vill köpa en ny bil. Det finns flera olika typer av lån och vilket du ska ansöka om beror på vad syftet med lånet här. Ett bolån finansierar till exempel en ny bostad, studielån tas av studenter som studerar vid en högskola eller universitet och privatlån utan säkerhet, ibland även kallat blancolån, tas för konsumtion. Här nedan ska vi tipsa dig om hur du hittar det bästa privatlånet för att få en så låg månadskostnad som möjligt.

Låna inget eller så lite som möjligt
Se alltid ett lån som en sista utväg och ställ dig frågan: Måste jag verkligen låna pengar för att ha råd med detta? Att inte låna pengar alls är ju alltid billigare än att låna pengar. Kanske kan du spara ihop beloppet istället? Du kommer då inte att kunna köpa det du önskar direkt men när pengar finns på kontot kan du göra köpet utan att du har tagit ett lån. Ibland så kanske du inte kan vänta och måste helt enkelt ta ett lån, men hur stort lån behöver du egentligen? Låna ett så litet belopp som möjligt. Det är enkelt att lockas av olika låneerbjudanden men varje summa som du lånar ska ju så småningom betalas tillbaka, och varje summa som du lånar kommer att öka dina månadskostnader. Ett tips om du tar ett lån är att försöka betala tillbaka lånet så fort du kan. Då kommer du snabbare att hitta en balans i din ekonomi igen och inte bara behöva betala amorteringar och räntor på dina lån.

Hitta det bästa lånet
Har du redan ett bostadslån kanske du kan höja det lånet något för att få loss extra kapital. Ett bolån har nämligen vanligtvis mycket lägre räntor än ett privatlån. Ett bolån kommer därför att vara billigare än ett privatlån. Väljer du ändå att ansöka om ett privatlån är det bra att jämföra olika låneaktörer. Villkoren och räntan kan se väldigt olika ut och du vill ju hitta det billigaste lånet, eller hur? Självklart kan du titta på SMS-lån också men detta brukar vara ett dyrare alternativ. För att en långivare ska kunna ge dig ett bindande erbjudande måste de ofta ta en kreditupplysning. Nackdelen med detta är att ju fler kreditupplysningar som tas på dig desto sämre kreditvärdighet får du. För att undvika detta kan du använda dig av en låneförmedlare online.

Samla dina lån hos en aktör
Har du samlat på dig flera olika lån från olika långivare kan det vara en bra idé att samla dem hos en låneaktör. Ta kontakt med olika långivare och se vilka erbjudanden de är villiga att ge dig. Ofta kan du få en bättre ränta när alla dina lån samlas på ett ställe. Det blir också enklare för dig att ha koll på lånen och kostnaderna.

Kolla på den effektiva räntan
Den nominella räntan som många långivare visar upp visar faktiskt inte vad lånet faktiskt kommer att kosta dig. Du ska kolla på den effektiva räntan. I den räntan är både räntan och eventuella avgifter samlade tillsammans. På ett lån kan du nämligen behöva betala olika avgifter som till exempel en uppstartsavgift och aviseringsavgifter. Den effektiva räntan är därför i de flesta fall högre än den nominella räntan och ger en mer rättvis bild av hur mycket lånet kommer att kosta dig. När du jämför olika lån från olika långivare är det alltså den effektiva räntan som du ska jämföra.