Categories
Att ta hand om sin renovering Renovera prisvärt Skapa värde

Att tänka på när du väljer kulör till fasaden

Klassiskt eller trendigt? Att välja kulör till fasaden kan bli både succé och katastrof och man bör förhålla sig till husets stil när det är dags att måla. Oavsett om man anlitar en målare eller planerar att måla själv är det viktigt att inte välja en färg som är för stark och inte passar varken på huset eller i området.

Kolla hur det ser ut i området
Ett bra första steg när det är dags att måla om huset är att kolla runt i området runt omkring. Man bör dessutom kolla upp om kommunen man bor i har en speciell detaljplan för området eller om det är fritt fram att välja färg helt själv, annars är risken stor att man måste måla om igen.

Ser man ett hus i grannskapet som man gillar kan man absolut ringa på och fråga vilken färg som använts. På så vis får man en tydlig bild av hur det egna huset kommer se ut när målningen av din målare är färdig. Tänk även på hur naturen ser ut i området och försök hitta en färg som smälter in snarare än sticker ut. En målare kan hjälpa dig med nyanserna.

Ta med färgprover ut
När du besöker en målare eller färghandel för färgprover är det bra att tänka på att färgen inte kommer se likadan ut i utomhusmiljö och dagsljus. Ta gärna med några färgprover ut och be din målare om råd kring de färger som är av intresse. Provmåla en liten del av fasaden för att få en bra bild av hur resultatet kan komma att se ut. Ett exempel på hur kulörer visar sig olika i olika miljöer är att ett ljusgult färgprov kommer ge en starkt gul färg på fasaden, och om provet är neutralt grått kommer fasaden bli blågrå.

Undvik vanliga misstag
Ett vanligt misstag när man ska måla om huset är att just välja en alldeles för stark kulör. Har man anlitat en professionell målare kommer denne förmodligen avråda dig från att använda den önskade färgen redan innan eller i ett tidigt skede av målningen men det händer att hela hus målas i en kulör som blir för stark, och att hela arbetet sedan måste göras om. Se över färgproverna en extra gång och var inte rädd att be om hjälp med färgvalet.

Att hitta en lämplig färg till husets fasad kräver en del eftertänksamhet. Undvik misstaget med för starka kulörer genom att noggrant kolla på färgprover och måla gärna små ytor på fasaden för att se hur det kommer att se ut. Välj en neutral färg som passar in i grannskapet och den kringliggande naturen.