Categories
Att ta hand om sin renovering Renovera prisvärt Skapa värde

Köksrenovering? Lägg energi på barnsäkerheten

Köket är hjärtat i huset. Det är ofta här man umgås med både familj och vänner, och det är också här som man hämtar energi. För de allra flesta är också köket en av de viktigaste arbetsplatserna i bostaden.

Men köket är inte bara av godo. Du har säkert hört att de flesta olyckor sker i hemmet och att köket är ett av de mest drabbade rummen. Om det är dags för en köksrenovering är det ett mycket bra tillfälle att se över barnsäkerheten.

Tänk bland annat på följande:

Omkring spisen

En spis är det lätt för barn att bränna sig på. Förutom på själva plattorna, kan även ugnsluckan bli riktigt het. För att hålla det barnsäkert bör ett skydd finnas framför luckan när du gör badrumsrenovering & köksrenovering stockholm, så att den aldrig blir så het att någon kan bränna sig på den. Vidare bör den vara försedd med ett så kallad tippskydd (en krok i bakkanten) som gör att den inte välter om barn försöker klättra.

Något annat att tänka på, oavsett om du är i färd med att göra en köksrenovering eller inte, är att inte låta kastruller stå med någon del utanför kanten. Risken finns då att barn kan komma åt och välta dem, och således skålla sig om innehållet är varmt.

Vassa redskap

Vassa redskap, knivar främst, bör förvaras i ett särskilt utrymme. Förslagsvis är det en låda som kan låsas eller som, åtminstone, har en spärr. Vad som bör låsas in utöver knivar kan du säkerligen tämligen enkelt avgöra när du går igenom köksarsenalen.

Kemikalier

Kemikalier, inte minst maskindiskmedel (som är frätande) kan vara rent livsfarligt för barn. Såpa och handdiskmedel är kanske inte lika farliga men bör ändå förvaras på ett säkert sätt. Under din köksrenovering kan det vara bra att planera för säkra utrymmen där exempelvis maskindiskmedel och andra kemikalier kan förvaras – utom småttingarnas räckhåll. En vanlig lösning under en köksrenovering är att helt enkelt förse luckan till diskbänksskåpet med en spärr.

 Välj rätt spärrar

Det finns olika typer av spärrar på marknaden med varierande kvalitet. Många av de standardspärrar som säljs kan många barn relativt enkelt ta sig förbi. Se till att granska urvalet noga och titta på vilka spärrar som faktiskt tycks vara effektiva. Om det innebär att du behöver lägga några tiotalskronor mer per enhet, kan det faktiskt vara värt det. Är du osäker i butiken kan du rådgöra med personalen för att vara på den säkra sidan.