Categories
Renovera prisvärt

Invändig renovering av våtrum och källare 

Många svenskar genomför invändiga renoveringar varje år. En renovering kan handla om allt som har med rummen i huset att göra. Det kan vara en totalrenovering likaväl som en ytskiktsrenovering. Beroende på vad för slags renovering du planerar kan processen se väldigt olika ut. Gemensamt för alla invändiga renoveringar är dock alltid planering och framförhållning. 

Renovering av våtrum 

Att renovera ett kök kan ta ungefär en vecka att göra om du anlitar pålitliga och effektiva hantverkare. Det förutsätter att du inte byter ut några större delar så som fönster eller golv med en bra köksrenovering. Det innefattar endast att byta ut själva köket. Om du även ska lägga in nytt kakel och golv kan renoveringen ta lite längre tid. Om du anlitar en snickare får du räkna med att behöva betala cirka 550 kronor per timme. Om du behöver anlita en rörmokare eller elektriker, vilket ofta behövs för renovering av kök, ligger timpriset på ungefär 650 kronor per timme. För en köksrenovering är det primärt materialkostnaderna som kostar mycket pengar, så som vitvaror och köksluckor. Att renovera badrum kan ta olika lång tid beroende på hur omfattande renoveringen är. Slutkostnaden för en köksrenovering kan hamna på någonstans kring 250 000 kronor medan en badrumsrenovering kan kosta omkring 150 000 kronor. Notera att det bara är en uppskattning och priserna varierar kraftigt beroende på vad för inredning och material du köper och vilka hantverkare du anlitar. 

Renovering av källare 

Att renovera källare är ofta lite mer komplicerat än övriga delar av en bostad. Det kostar ofta mer att renovera en källare än andra typer av invända renoveringar. Det kluriga med källarmiljöer är fukten. Delvis finns det en risk att du stöter på fuktproblem, asbestos, radon eller att ventilationen inte fungerar optimalt. Då kan kostnaderna snabbt springa iväg då dessa typer av problem måste prioriteras över att exempelvis måla väggarna. Alla åtgärder som görs i samband med renovering av källare måste motverka fukt. Det innefattar att använda speciell färg och speciella produkter som håller borta fukt. En annan stor kostnad som kan tillkomma vid källarrenovering är kostnaden för rörmokare. Kostnaden som tillkommer för att dra om eller plocka bort rörledningar blir ofta en stor del av totalkostnaden för källarrenoveringen. Det tar lång tid för rörmokare att fixa med alla rör och göra källaren beboelig. Om du vill totalrenovera din källare kan du räkna med ett pris på mellan 11 000 och 12 500 kronor/kvadratmeter. Att renovera källaren kan ofta vara en bra idé eftersom det kan förebygga fuktskador och tillväxt av mögel.