Categories
Att ta hand om sin renovering Renovera prisvärt Skapa värde

Prisexempel för badrumsrenovering

Om det börjar bli dags att utföra en badrumsrenovering kan det vara skönt att få se några prisexempel så att man kan skapa sig en uppfattning om hur mycket det kan komma att kosta och på vilken budgetnivå man skall lägga sig. Badrumsrenoveringar kommer i många olika former och prisklasserna skiljer sig väldigt mycket från det billigast till det dyraste badrummet. I den här artikeln kommer vi att prata om de olika kostnaderna och hur man kan göra för att få ner priset till en nivå som passar en själv utan att tumma på kvalitet eller känsla.

Materialkostnader (och hur man får ner dem!)

En av de stora kostnaderna för en badrumsrenovering är kostnaden för materialet. Den här kostnaden skiljer sig väldigt mycket från ett vanligt standard-badrum till ett mer exklusivt lyx-badrum. Beroende på vad man är ute efter, hur stor budget man har och om man har möjlighet att utföra hela eller delar av arbetet på egen hand. För att börja lägga fram några prisexempel så kan vi säga så här; materialpriset för ett vanligt standard-badrum ligger någonstans mellan 3000 – 5000 SEK per m2, för ett lyxigare badrum skulle vi säga att priserna går upp mot 10000 – 20000 SEK per m2. Om man däremot är smart och miljömedveten så kan man få ner materialpriset väldigt mycket genom att köpa begagnat material. Sådant material finns ofta på återbruk och liknande verksamheter. Bygger man sitt badrum med begagnat material kan kostnaden bli så låg som 0 SEK per m2 (om man har tur) annars kan det ligga någonstans runt 1000 – 2000 per m2.

Arbetskostnader (och hur man kan få det billigare)

Den andra stora kostnaden är hantverkares arvode, när man utför en badrumsrenovering måste man få hjälp av en certifierad elektriker och en certifierad rörmokare – det krävs att dessa fackmän installerar och besiktigar elen och vattnet i badrummet, annars kan man få stora problem med sitt försäkringsbolag om något händer. Kan man utföra själva byggandet själv slipper man dock den största arbetskostnaden som är för snickaren. Om man däremot behöver anlita en snickare så ligger priserna på ungefär 5000 – 10000 SEK per kvm, vilket kan bli rätt så dyrt för ett vanligt badrum. Så det bästa alternativet är helt klart att försöka få byggt så mycket man kan på egen hand och bara ta in fackmän till det man verkligen behöver ha hjälp med.